Astrid à Aix

Jag kom, jag såg, jag blev fransman!

Torsdag - Simsalabim

Kategori: Astrids intressanta liv

 
 
 
Kära blogg.
 
Idag är det en sån dag då:
 
 
 
... man har på sig sin goaste myströja
 
 
 
... man blir slumpmässigt utvald att "leda en debatt" om civil olydnad/"ekologi-terrorism" på franskalektionen vilket innebär 45 minuter av "ehm...", hjärtklappning och detta ansiktsuttryck.
 
 
... man äter halväcklig soppa till lunch på håltimman och piggar upp vardagen med selfies i sin ensamhet. Sannerligen roande.
 
Tordagar i slutet av november är även tid för eftertanke. (* instrumental musik med sentimental klang börjar spelas*) På söndag är det redan december, la France- etapp 1 samt min första termin är nästan slut. Sista veckan i skolan så har vi lite slutprov (à la nationella prov) främst för att få omdömen/för att läraren ska se vilken nivå vi ligger på inför nästa termin. Nästa termin kommer alla hamna i nya grupper, antingen kliva upp ett steg (grupp 9 - nivå B2) eller kliva ner ett steg (grupp 7 - nivå B1) Vi får väl se, vi får väl se.
Det är mycket på gång härborta. Det kommer nog bli några intensiva veckor med x antal biobesök, Cézanne-dag, julmarknad, julfest och nu närmast Thanksgiving-middag. (en av fördelarna med amerikanska polare...) Och sen, tjong pang tjoff, så åker jag ju hem en sväng den 21:a. Det känns konstigt och overkligt men samtidigt väldigt skönt. Men det känns också skönt att jag får komma tillbaka sen i januari. Det känns skönt! Skönt skönt skönt.
 
 
Ha en skön torsdag, gott folk och ta hand om er.
 
 
 

Hallå eller??!

Kategori: X antal bilder



Södra Frankrike, ey?


Torsdag - Brièvement

Kategori: Astrids intressanta liv


Kära blogg.

Tjoho och tjohej. Tiden flyger förbi. Trots många försök att förneka det hela så måste jag se mig besegrad - VINTERN ÄR HÄR! BAMBAMBAAAAAAAAAAAAAAAM BAGUETTERNA FRYSER TILL IS, FRANSMÄNNEN FLYR I PANIK, UTBYTESSTUDETERNA FRÅN SUNNY CALIFORNIA GRÅTER GAAAAAAAAAH!

Är julen ovanligt tidig i år eller det bara här i Aix? Jo ni, för fransmännen, de kan sin jul. (Aix-mas! Hehe) Helt seriöst så tror jag att jag aldrig tidigare i mitt liv sett så mycket julpynt, juleljus och allmänt julkrimskrams i en och samma stad. Glimrande polkagrisar, fontäner som man typ behöver solbrillor för att ens gå förbi - Det känns som om man bor inne i en sån där snöglaskula man skakar.

Bara det faktum att de öppnade en storartad fullfjädrar julmarknad på Cours Mirabeau (Aix's motsvarighet till Avenyn) förra veckan SOM SKA VARA KVAR FRAM TILLS TYP JUL DVS EN MÅNAD, det är lite crazy. Vi snackar ändlöst antal små stånd med allt från glittriga tomtedoftljus till varma kastanjer, folk utklädda till tomtar, SÄKERT FEM ST OLIKA SLÄNGGUNGOR OCH KARUSELLER!!!

Oj vad mycket Caps Lock det blidde. Men här i Aix firar man inte jul. Man firar JUL!!!!11

Idag i skolan hade jag en muntlig redovisning. Det var Carrie (USA), Milon (USA) och jag som redovisade om Stromae. ("Alors on danse dududududududu Alors on danse dududududu") (Alla som var på Kvarnbyskolans "bambadans" vt 10 knows what I'm talkning about..) Vi hade t.o.m. matchande Stromae-inspirerade outfits. Så vår profeseur var nöjd.

Pöss och (jul)klapp!
 
 
 
 
 
 
 
 

Astrid upptäcker del 6

Kategori: Astrid upptäcker

 
 
ASTRID UPPTÄCKER FRANKRIKE
 
 
 14. Yoghurt eller ost?
Gissa!
Personen med rätt svar får prinsessan och halva kungariket och dessutom en kram över cyberspace.
 
 
 
 
 
 
(gotta love ledande frågor, I know......)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Only.

Kategori: X antal bilder

 
 

Lördag - Who's that girl?

Kategori: Astrids intressanta liv


Kära blogg.

Kära vänner! Kära hjärtanes. Nu har jag inte bloggat på jättelänge känns det som. Men livet här är gött.

Idag är det lördag och dagen inleddes med kaffe på caféet Les Deux Garcons. På Les Deux Garcons är caféet där 1800-tals konstnären Cézanne varje dag drack kaffe med sin barndomsvän, författaren Émile Zola, (Fun fact: Émile Zola, Aix-ikon, har skrivit bokserien bakom BBC/Svt-serien The Paradise!!!) där Picasso kladdat fyrkanter på en servett, där Churchill rökt cigarrer och blängt på allt franskt och där Edith Piaf drömskt rört i sin kopp, kanske nykär, nynnandes på La Vie En Rose. Wow! Ja ni, tänk ändå. Man skulle kunna säga att jag fikat, grabbed a cop of coffee, med en hel palett storheter - åtminstone i parallella tidrymder.


Puss och kram och ta hand om er!

Fast det kommer blåsa upp till storm...

Kategori: X antal bilder

 

Sweet

Kategori: X antal bilder

 

Söndag - All night

Kategori: Astrids intressanta liv

 
Kära blogg.
 
Idag är det söndag och jag har en slappdag. Gårdagen var jättehärlig och intensiv med sol, marknadsbesök och spontantripp till Marseille för att köpa strumpbyxor. Så idag är det kanske dags att ta tag i grejer... typ läxor... typ verbböjningar och pronomen....typ....kanske....
 
Min födelsedag var fin. Det var så varmt och soligt att jag (på dagen) kunde gå barbent. Sen på kvällen blev det pastarestaurant och glass, fransk bio och ballonger och dansdansdans. Astrid nöjd.
 
Jag längtar lite hem idag. Men det är inte så farligt.
 
Hoppas allt är fint med er där borta.
 
Många pussar!
 
 
 
 

Vad hände med Paul?

Kategori: Astrids intressanta liv

 
Några av er kanske undrar vad som hände med den där Paul, fransmannen som enligt min introduktionskoluppgift ville lämna Baguetteland och flytta till Mölndal. Till er kan jag lugnande berätta att Paul tog sitt förnuft till fånga och bestämde sig för att stanna i Aix. Han har nu öppnat ett litet boulangerie och bakar gudomliga pain-au-chocolates.
 
 
 
 

Mazaringatan

Kategori: X antal bilder

 
 

19!!!!!

Kategori: Astrids intressanta liv

Tisdag - Bonjour bonsoir baguette

Kategori: Astrids intressanta liv

Kära blogg.

Nu är mitt höstlov slut och med november kom även hösten hit till lilla Aix. Idag har det varit svinkallt. Hoppsan.

I onsdags kväll fick jag finbesök från la Suède, min fantastiska pappa och hans fästmö så mitt lov har varit riktigt härligt. Det var så skönt att ha dem här, på något vis. Att bara få sitta i baksätet. Och sen har det såklart varit riktigt gött att få börja dagen med hotellfrukost och sen typ äta efterrätt varje dag också. Hehe.
Pappa, Ingibjörg och jag gjorde massa massa utflykter och jag har såklart massa massa bilder som jag jättejättegärna vill visa er men eftersom min dator varit smått instabil den sista tiden så måste jag dubbelkolla med det tekniska huvudkontoret (dvs. min käre bror) innan jag kopplar ihop datorn med kameran.... Så, håll till godo!!

Annars rullar livet på bra tycker jag. Är fortfarande lite kvar i "jag kan inte fatta att jag är i Frankrike" och "jag kan inte fatta att det redan är november"-mode men what the hell. Det är bar å åk.

Pussar och kramar och ta hand om er i höstmörkret.